Mennen

In de theorie lijkt het allemaal zo makkelijk. We doen een paard voor de wagen en rijden maar. ” Je hoeft alleen maar te gaan zitten, en twee teugels vast te houden”, wordt er dan gezegd. Maar in de praktijk blijkt het toch wat anders te gaan. Iedereen wil graag zijn eigen doel bereiken, of dat nu topsport, een buitenrit, een fijne les, een regionale kampioenschap of alleen fijn rijden voor hobby is. Maar om tot dit doel te komen is het belangrijk, dat je als menner begrijpt waar je mee bezig bent, en waar je op moet letten…want dan is dat een stimulans om door te gaan.

140906AE04_0441  IMG_3298

Annet verzorgt de menlessen bij de Lange Wilm, zowel privéles als de groepslessen. De lessen duren een uur ( uitstappen inbegrepen ). Om lessen te kunnen volgen moet u zelf in het bezit zijn van een paard, tuig en een wagen. Samen met de menner wordt er gekeken en gewerkt om het optimale uit paard, maar ook uit de menner te halen. Ten eerste moeten we dan beginnen met een goed passend tuig. Het tuig mag niet knellen of schuren. Vanuit veiligheidsoogpunt mag er nooit bezuinigd worden op tuig. De menwagen moet niet te zwaar zijn, dit gaat ten koste van het dragend vermogen van het paard. Als richtlijn kun je stellen dat een paard niet meer dan 35 % van zijn lichaamsgewicht zou moeten trekken om goed dressuurmatig te kunnen trainen.

Een belangrijk aspect van het mennen is het wederzijdse vertrouwen, en de communicatie tussen menner en paard. Om het paard goed dressuurmatig te kunnen trainen moet de menner begrijpen waarom ONTSPANNING, RUGGEBRUIK, en NAGEEFLIJKHEID hierbij zo belangrijk zijn. Door het paard voorwaarts neerwaarts te rijden, leert het te ontspannen en zijn rug los te laten. Een ontspannen paard hebben we nodig om wederzijds vertrouwen op te bouwen, en om in een later stadium te gebruiken om tot de juiste aanspanning te komen.

De communicatie ( hulpen-aanwijzingen ) zijn heel belangrijk: Snapt het paard de voorwaarts drijvende hulp van stem en/of zweep (gas) wel? En geeft hij wel een reactie op elke ophouding van de hand (rem) ? Of is de menner aan het remmen, en gas geven tegelijk, waardoor het paard in de war raakt?

Welk doel u ook hebt, het streven van Annet in het lesgeven is, om de menner het paard beter te leren kennen en te begrijpen, om zo tot een goede basis te komen, wederzijds vertrouwen te krijgen, en u met plezier, maar ook uw paard door gehoorzaam, soepel en los in de bewegingen te zijn, ook plezier in zijn werk heeft.

( daar waar paard wordt vermeld, wordt tevens pony bedoeld )